Klädråd

När ni kommer till träningen är det bra om ni har med er extrakläder (byxor, tröja, strumpor, underkläder m.m.) och handduk eftersom det finns en risk att ni hamnar i vattnet. Det är också bra om ni med långt hår har med er tofs och ev. hårspännen så att ni slipper få håret i ansiktet. Seglarkläder ska ni självklart också ha med er (våtdräkt om ni har det, regnställ, smidiga skor, solglasögon, keps m.m.). Mjuka smidiga kläder t.ex. mjukisbyxor, collegetröjor mm. är bra kläder att ha på sig när man seglar, jeans och liknande är inte att rekommendera. Förutom det så är det alltid trevligt att mötas av ett leende så glöm inte det hemma!

Nedan så finns några förslag på seglarkläder som kan vara bra om ni vill investera i det. Vårt bästa tips är att uppgradera. Ni kan börja med ganska vanliga kläder (våtdräkt, ett vanligt regnställ, handskar och gympaskor), men sedan kanske köpa ordentliga seglarkläder som håller länge (Vi seglade ganska många år i vanliga regnställ innan vi fick våra seglarställ).

Våtdräkt

 • Det är jättebra att ha en våtdräkt eftersom att den värmer och gör att man inte behöver sätta på sig så mycket kläder. Men framförallt är den viktig om man trillar i vattnet, speciellt på våren och hösten när det är kallt i vattnet. Våtdräkten är gjord av materialet neopren som håller värmen även när det blir blött.
 • Det finns billiga våtdräkter att köpa på t.ex. Rusta, Jula mm. Dessa fungerar väldigt bra och kostar inte så mycket. Man kan också köpa en våtdräkt med mer kvalité på Dykmagasinet eller Hjertmans men vi rekomenderar en lite billigare våtdräkt.

Torrdräkt

 • En torrdräkt har samma syfte som våtdräkten, hålla en varm om man trillar i vattnet. Dessa kan dock vara ganska dyra och används främst när det är mycket kallt. Våtdräkten används i princip hela säsongen. Eftersom torrdräkten är dyrare rekommenderar vi att ni köper en våtdräkt istället då den också fungerar bra.

Regnställ

 • Regnställ är jättebra att ha eftersom det kan skvätta upp en del vatten när det blåser. Vi använder regnbyxor (jollebyxor) varje gång vi seglar eller är ute på vattnet om det inte är tillräckligt varmt för shorts.
 • Regnställ finns att köpa på flera ställen, men för de som fortfarande är ganska nya på segling duger det med ett vanligt regnställ som finns att köpa på sportaffärer som t.ex. Stadium.
 • Vill man ha ett ordentligt seglarställ (jollebyxor och smock är två mycket användbara plagg) så finns det några olika märken att välja mellan, t.ex. Musto och Gill. Våra seglarställ har hållit i några år nu och vi räknar med att de håller i några år till.

Handskar

 • Handskar är jätte viktigt när det blåser mycket, annars kan man få brännsår av tamparna bl.a. Det finns flera olika modeller, storlekar och prislekar så det ska inte vara något problem att hitta en bra handske.
 • De flesta seglare på KKF är överens om att Biltemas neoprenhandskar är de mest prisvärda. De kostar 99 kr och är i princip lika bra som ett par av hög kvalité som kostar ca 200 kr och uppåt. Är man en flitig användare så slits de ut på en säsong, men det gör många handskar. (Max Salminen vann OS-Guld i ett par Biltemahandskar)

Skor

 • Att ha bra skor är olika viktigt beroende på vilken båt man seglar. I optimisten är det viktigt att man har ett par smidiga skor som sitter fast på foten. Där duger ett par vanliga springskor jätte bra, den enda nackdelen med dem är att de kan vara lite kalla.
 • Varma jolleskor av neopren finns på flera ställen och ett par för några hundralappar duger bra. De kostar ändå några slantar så det rekommenderar vi att ni i så fall köper om ett tag eftersom det inte är det absolut viktigaste.

Flytväst

 • Flytväst är obligatoriskt när man kommer ut på vattnet. Det finns att låna, men det kan vara skönt att ha en egen eftersom att passformen inte är jätte bra på dem vi lånar ut. Om ni vill köpa en ny flytväst så är det jätte bra om ni tänker på optimistsegling och att man kan fastna. Så tänk på passformen (den skall vara smidig och sitta bra så att man inte tappar den om man hamnar i vattnet) och prova innan ni köper den. Något som inte är bra för jollesegling är de modellerna som blåser upp sig om man hamnar i vattnet. Dels för att det finns mycket att fastna i och att man måste skicka in dem för ompackning och byte av patron om man trillar i.
 • Flytvästar finns att köpa nästan var som helst t.ex. Hjertmans har bra flytvästar, när ni är på Biltema och köper seglarhandskar finns det säkert där också.

Om ni undrar något om seglarkläder eller så, är det bara att fråga oss.

Hälsningar Ledarna

Jolleseglarna i Karlstad